Veel gestelde vragen over het Kattenhotel


Mijn kat is niet gewend aan andere katten, kan hij dan wel uit logeren gaan?

Of uw kat wel of geen andere katten gewend is, heeft weinig invloed op het gedrag in het Kattenhotel. Het hangt meer van het karakter van uw kat af hoe snel hij gewend is. Hoe schuwer uw kat is, des te terughoudender hij zal zijn. Wij hebben voor de wat terughoudender katten veel verstopplekjes gecreëerd, zodat hij zich veilig voelt tot hij gewend is. Over het algemeen heeft een nieuwe kat 24 tot 72 uur nodig om aan zijn nieuwe logeeradres te wennen.

Mijn kat is erg schuw, kan hij dan wel uit logeren?

Ons hotel heeft een tweetal groepskamers en wij besteden veel tijd en zorg aan het zorgvuldig indelen en monitoren van de katten. Op deze manier lukt het eigenlijk bijna altijd wel om uw kat het juiste plekje ta laten vinden. Indien de kat echt niet met andere katten wil logeren, beschikken wij over aparte kattenkamers. Hier kan de kat in alle rust (met evt. broertjes/zusjes) verblijven zonder gestoord te worden door andere gasten.
Dat katten echt niet met andere katten samen kunnen zijn, komt echter bijna nooit voor. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen thuis denken naar aanleiding van het gedrag van hun kat in hun eigen tuin waar het territorium verdedigd wordt. In het hotel beschikken de katten niet over een eigen territorium en zullen zich snel aanpassen aan hun soortgenoten en soms zelfs vriendjes maken.

Wat gebeurt er als er een nieuwe kat gebracht wordt?

Als er een nieuwe gast wordt gebracht, zetten we hem of haar in het reismandje op een rustig plekje en doen het deurtje van de reismand open. Sommige nieuwe gasten gaan meteen op verkenning uit, andere blijven nog even in hun reismand ‘de kat uit de boom kijken’.
Over het algemeen heeft een nieuwe kat 24 tot 72 uur nodig om aan zijn nieuwe logeeradres te wennen.

Vechten de gasten weleens?

In een kattenpension hebben de gasten geen eigen terrein. De territoriumdrift die thuis heerst (de meeste katten verdedigen hun eigen terrein c.q. tuin) bestaat niet in een kattenpension waar alle katten het terrein moeten delen. De bezetting wisselt genoeg om te voorkomen dat er toch een “baas” ontstaat.
Natuurlijk wordt er wel eens een tik uitgedeeld: vooral nieuwe katten die nog wat onwennig zijn, willen wel eens een mep geven als er een andere kat in de buurt komt. Over het algemeen heeft een nieuwe kat 24 uur nodig om aan zijn nieuwe logeeradres te wennen.

Wat doet het hotel tegen vlooien?

Alle katten worden gecontroleerd op vlooien. Indien deze gevonden worden, wordt de kat ingedruppeld met een anti-vlooienmiddel en daarna weer geregeld gecontroleerd op het wegblijven ervan.

Mijn kat is erg kieskeurig met eten.

Op het boekingsformulier kunt u in het vak “opmerkingen” aangeven wat uw kat thuis eet. In het hotel staat de hele dag droog brokjesvoer van het merk Royal Canin. Mocht uw kat dat niet eten, dan proberen wij andere soorten (nat)voer zoals Gourmet Gold. Dieetvoer dat alleen verkrijgbaar is bij de dierenarts, dient u zelf mee te brengen.

Mijn kat staat op dieet en mag niks anders eten.

Voor dieetkatten hebben wij een aantal privékamers beschikbaar. Daar bent u ervan verzekerd dat uw kat niks anders te eten krijgt dan wat hij mag hebben. Deze kamers beschikken niet over een buitenverblijf. Voor deze privékamers geldt dat u op tijd dient te boeken omdat er veel vraag naar is. Dieetvoer dient u zelf mee te brengen.

Mijn kat is gaan niezen na thuiskomst, hoe kan dit, hij is toch ingeënt tegen niesziekte?

Het is bij wet verplicht om alleen goed ingeënte katten in een pension op te nemen. De wettelijke eis is: een enting tegen katten- en niesziekte waarvan de niesziekte enting niet ouder is dan 1 jaar en de kattenziekte enting niet ouder is dan 3 jaar en beide entingen niet nieuwer zijn dan 14 dagen voor de opname-datum. Ondanks deze entingen kan uw kat toch een virusziekte oplopen omdat de niesziekte-inenting alleen werkt tegen een beperkt aantal soorten niesziekte. De zogenaamde veldsoorten (gekruiste soorten die buiten ontstaan) of aanverwante virussen die bijv. keelontsteking veroorzaken, zijn daarmee niet afgedekt. Zo kan het gebeuren dat in het hotel toch katten gaan niezen of hoesten. Dit is eventueel goed te behandelen met antibiotica, pijnstilling en extra krachtvoeding. Let er bij thuiskomst vooral goed op dat uw kat blijft eten en vooral drinken. In de meeste gevallen geneest uw kat dan zoals mensen genezen van een griep.
Ook kan het gebeuren dat u uw kat gezond ophaalt en dat de kat na een aantal dagen na thuiskomt begint te niezen of te hoesten. Dat komt omdat de tijd tussen de besmetting en de eerste kenmerken zoals hangerigheid, niezen, hoesten, of verhoging, 5 dagen bedraagt. Zolang de kat gewoon blijft eten en drinken of een dagje wat minder eet, kunt u het gerust aankijken. Wordt de kat ziek, hangerig, koortsig, eet of drinkt hij niet meer, raden wij u aan contact op te nemen met de dierenarts. Dit is goed te behandelen met antibiotica, pijnstilling en wat extra krachtvoeding.

Ook kunt u contact met ons opnemen, zodat wij op de hoogte blijven en u desgewenst advies kunnen geven.

Is neusdruppelenting nodig?

Uit onze ervaring is gebleken dat de neusdruppelenting voor ons hotel niet wenselijk is. Deze enting veroorzaakt nogal eens entreacties waardoor zowel uw eigen kat als de andere logees eerder ziek kunnen worden. Ons advies is om te volstaan met een normale niesziekte enting door injectie.

Is een herhalingsenting (booster) nodig?

Als uw kat niet buiten komt en meer dan een jaar niet is geënt dan dient de enting te worden gevolgd door een herhalingsenting (booster). Deze herhaling is niet nodig bij buitenkatten.

Entschema

Alle katten in Nederland moeten de volgende inentingen krijgen:

  • 6 weken: 8-9 weken: Katten + niesziekte
  • 12 weken: Katten + niesziekte
  • 1e jaar: Katten + niesziekte
  • 2e jaar: niesziekte
  • 3e jaar: niesziekte
  • 4e jaar: Katten + niesziekte
  • 5e jaar: niesziekte
  • 6e jaar: niesziekte
  • 7e jaar: Katten + niesziekte
  • Enz.

LET OP: Als u uw kat niet jaarlijks vaccineert moet er na de eerste vaccinatie na 6 weken een booster prik worden gegeven.